Enceladus podria ser un lloc improbable per la vida.

Quan la sonda Cassini va descobrir els guèisers d’aigua gelada d’Enceladus (un satèl·lit de Saturn), era fàcil pensar que potser hi hauria vida en aquell lloc.

Si més no, a la Terra l’aigua és essencial per trobar vida microbiana, fins hi tot en els ambients més hostils. Ara s’ha donat a conèixer una teoria,  on posa en dubte la presència de vida a Enceladus, tot i disposar d’aquests guèisers.

Quan és varen descobrir aquests guèisers, els científics varen batejar el procés amb el non de “Cold faithful” (fred fidel). En aquest model, on les interaccions de les marees gravitatòries entre Saturn i Enceladus, poden escalfar el subsòl del satèl·lit per tal de que existeixi aigua líquida sota d’una escorça de gel. La pressió del gel, fa que s’obri i de cop surti a pressió cap a l’espai.

Ara, aquest nou model desenvolupat per investigadors de la Universitat de Illinois (Estats Units), explica com és podrien produir a Enceladus els guèisers amb els seus plomalls de gel d’aigua, dins d’un ambient advers a la vida. Aquest nou model anomenat “Frigid Faithful” (glacial fidel), el qual preveu que no és necessaria la presència d’aigua líquida.

Enceladus està cobert per uns estrats compostos de gel rígids, que podrien tenir unes desenes de quilòmetres de profunditat. Amb una font de calor moderada en les regions del pol sud, aquests estrats és podrien deformar i crear les fractures que s’han observat.

En lloc de generar estanys d’aigua a prop de la superfície i, que és podria extendre fins a 35 quilòmetres de llargada, la temperatura és mantindria exactament igual a uns 150º sota cero, fent inviable aquesta presència i la conseqüent creació de la vida en aquest satèl·lit.

enceladus.jpg

Si voleu més informació, polseu aquest enllaç. També podeu llegir una noticia relaciona en la nostra web, publicada el dia 15 de febrer de 2007.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari