WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-26 02:34:37' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Un cometa augmenta misteriosament la seva lluminositat un milió de vegades.

Un cometa que fins ara era massa dèbil per ser observar a ull nu, ha augmentat la seva lluminositat en un factor d’un milió de vegades més, des de dimarts de la setmana passada. Això pot suggerir que s’hagi trencat el nucli i d’aquesta manera se’n escampat els núvols de pols i gas.

Ara els astrònoms estan intentant fer el màxim d’observacions per tal de saber l’origen d’aquest augment de lluminositat, abans no disminueixi durant els propers dies o setmanes.

El cometa 17P/Holmes, orbita el Sol cada set anys, en un camí que arriba a la distància del planeta Júpiter. Normalment la seva lluminositat, és de 25.000 vegades més fosc de que caldria per observar-lo a simple vista. Però des de el 23 d’octubre, ha millorat la seva lluminositat un milió de vegades, de tal manera que ara sembla una estrella groguenca.

“Això equival, com si el planeta Saturn de cop i volta és tornés tan brillant com la Lluna plena”, comenta en David Morrison, científic del Astrobiology Institute de Moffett Field a Califòrnia.

Altres vegades alguns cometes pateixen canvis extrems en la seva brillantor. Es creu que això és degut al calor del Sol, que vaporitza el gel externe del cometa.

Es possible que en aquest cometa, s’hagi obert una escletxa des de l’escorça fins al nucli, cal tenir present que la grandària és tan sols d’uns 3 quilòmetres aproximadament.

De fet, aquesta no és la primera vegada que el cometa te un augment de lluminositat, de fet ja va millorar sensiblement i observar-se a ull nu, quan va ser descobert l’any 1892 per Edwin Holmes.

cometa-holmes1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.  Efemèrides.  Sky and Telescope.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Novembre 4, 2007 2:09 pm

    […] 29 Octubre 2007. Un cometa augmenta misteriosament la seva lluminositat un milió de vegades.  […]

Deixa un comentari