El telescopi Gemini Sud, enregistra una delicada nebulosa planetària

La darrera imatge de l’Observatori Internacional Gemini, ens mostra una sorprenent nebulosa planetària, anomenada CVMP 1. Aquest, és un objecte resultat de la mort d’una estrella gegant i, que ens mostra un gloriós espectacle astronòmic, que será de curta durada, considerant la temporalitat astronómica.

A mesura que l’estrella progenitora d’aquesta nebulosa planetària, es vagi refredant lentament, aquest objecte celeste s’esvairà d’aquí alguns milers d’anys de la nostra visió.

Aquesta bellesa astronómica, és va formar durant el violent final d’una estrella masiva, situada a uns 6.500 anys llum de nosaltres, en la constel·lació de Circinus (el Compàs). CVMP 1, és una nebulosa planetària, que va sorgir de les restes d’una vella estrella gegant vermella, poc després d’esclatar i expulsar les seves capes exteriors, com a conseqüència d’un potent vent estel·lar.

A mesura que les restes estel·lars s’expandeixen  cap enfora, el nucli extremadament calent de l’estrella progenitora, va començar a escalfar els gasos que finalment començarien a fer brillar la mateixa nebulosa.

Les nebuloses planetàries com CVMP 1, están formades només per cert tipus d’estrelles, aquelles amb unes masses compresses entre 0,8 i 8 vegades la del nostre Sol. Les estrelles menys massives, és converteixen lentament en romanents en forma de nanes blanques al final de la seva vida, mentre que les més massives, acaben les seves vides amb grans explosions conegudes com a supernoves.

oir2006a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.