WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-26 18:04:30' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El Hubble observa que la massa “d’El Gordo”, és més gran del que es pensaven.

El Telescopi Espacial Hubble de la NASA, ha pesat un llunyà i massiu cúmul galàctic , que sens dubte fa honor al seu sobrenom : El Gordo (en español).

Per mesurar la quantitat de la gravetat de la massa d’aquest cúmul que distorsiona les imatges de galàxies situades més enllà, un equip d’astrònoms ha calcular que la seva massa pot ser de tres mil milions de milions de vegades la massa del nostre Sol. Les dades del Hubble ens mostren el cúmul és més o menys un 43 per cent més massiu que les estimacions anteriors, basades en emissions de riags X i estudis dinàmics d’aquest inusual cúmul.

“Ens ha donat una probabilitat encara més gran que això, és un realment un sistema sorprenent d’un univers molt llunyà”, ha comentat el responsable de la recerca, en James Lee, membre de la Universitat de Califòrnia.

Una fracció d’aquesta massa està continguda en diversos centenars de galàxies que resideixen en el cúmul i una fracció més gran està en el gas calent que omple tot el volum d’aquest cúmul. La resta està repartit en la materia fosca, una forma invisible de la materia que correspon a la major part de la massa del nostre univers.

Malgrat que els cúmul galàctics es troben en un univers més proper, com l’anomenat Cúmul Bala, res com això s’havia observat fins ara, quan l’univers tenia aproximadament la meitat de l’edat actual, que és d’uns 13.800 milions d’anys.

L’enorme grandària d’El Gordo, va ser coneguda el mes de gener de 2012. Els astrònoms estimen la seva enorme massa, en relació a les observacions de l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA i del Very Large Telescope de l’ESO, situat al Paranal a Xile. Ells van ser capaços d’ajuntar les estimacions de la massa del cúmul en funció dels moviments de les galàxies situades dins del propi cúmul, així com de les altes temperaturas del gas situat en el seu interior.

hs-2014-22-b-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari