El GALEX mesura el creixement d’una galàxia.

Quan el Dr. David Thilker de la Univessitat Johns Hopkins de Baltimore (Estats Units), estava observant una galàxia espiral propera a NGC 2841, capturada amb llum ultraviolada des de el Galaxy Evolution Explorer (GALEX) primer va pensar que la imatge estava presa incorrectament. Llavors, s’adona que alguna cosa interessant estava passant.

“El disc d’aquesta galàxia sembla tres vegades més gran en la llum ultraviolada, que no pas en la llum visible” deia Thilker.

Thilker creu que l’excés de grandària ve de la formació d’estrelles que és desenvolupen en una àrea no prevista, fora del disc principal de la galàxia, lloc on resideixen la majoria d’estrelles. Sembla ser que fins un 20 per cent de totes les galàxies properes observades amb el GALEX, mostren algun grau d’aquest excés ultraviolat, que els científics anomenen “disc ultraviolat expandit”.

Els astrònoms sospiten que aquesta llum sobrant pugui oferir idees valuoses del misteri de com creixen les galàxies i com és varen formar les primeres estrelles en el nostre univers.

“Pocs telescopis tenen la vista tan àmplia com per estudiar els ambients perifèrics de les galàxies properes, unes regions poc per cer poc conegudes”, això deia el Dr. Armando Gil de Paz, de la Univesidad Complutense de Madrid (Espanya).

El GALEX ha sigut el primer telescopi en veure un disc ultraviolat expandit. La seva gran escala en la observació ultraviolada, en un camp molt extens, el fa una eina excel·lent per estudiar les característiques bàsiques de les galàxies pròximes.

La galàxia coberta per una boira vermella, és NGC 1512. La coloració vermella indica la presència de les estrelles més velles, per tan més desenvolupades de la galàxia. L’anell blavós, que ès sensible a la llum ultraviolada ens mostra les estrelles joves i massives. Aquest anell interior connecta amb els braços enrotllats cap el nucli galàctic. Aquests és formen com a conseqüència de les pertorbacions gravitatòries d’una galàxia veïna, NGC 1510 que está tan sols a 40.300 anys llum de distància.

ngc-1512.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 19, 2007 12:23 pm

    […] 19 Abril 2007. El GALEX mesura el creixement d’una galàxia.  […]

Deixa un comentari