Afloraments carbonatats en les roques de Mart.

Els científics del Mars Exploration Rover Spirit, han fet una feina de detectius des de finals de l’any 2005, en un aflorament superfícial anomenat “Comanche”. Aquest material ens indica un ambient humit i no àcid situat en un temps llunyà, el que hauria propiciat unes condicions favorables per la vida.

El ròver Spirit va utilitzar la seva càmera panoràmica per aconseguir aquesta imatge del aflorament “Comanche”, durant el sol 689 (sol és refereix al dia d’estada del ròver a Mart), que correspondria al dia 11 de desembre de 2005. L’espectròmetre Moessbauer, l’espectròmetre miniaturitzat d’emissió tèrmica i l’espectròmetre de partícules de raigs X, van examinar aquella roca durant tot un mes.

El dia 3 de juny de 2010, els científics van compilar les dades dels tres espectròmetres per determinar la composició d’aquella roca de ferro carbonatada i magnesi. Aquesta composició és 10 vegades superior a qualsevol altre que s’hagi observat fins ara en la superfície del planeta Mart.

Aquests carbonatats s’originen normalment en condicions humides i en dissolucions neutres d’acidesa. El descobriment de “Comanche”, és una proba inequívoca que en un temps passat van poder existir unes condicions favorables per al presència de la vida.

En aquesta imatge, la roca Comanche està situada en un túmul vermellós fosc, damunt del centre de la fotografia. La imatge es presenta en fals color, per tal d’observar millor les diferències dels materials. Combina tres exposicions preses en diferents filtres, de diferents longituds d’ona. Aquest aflorament té unes dimensions  de 5 metres d’amplada. Al fons a la dreta, podem observar un altre aflorament més pàl·lid anomenat “Algonquin”.

pia13175.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 5:15 pm

    […] 8 Juny 2010. Afloraments carbonatats en les roques de Mart.   […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.