Les roques petites, poden provocar impactes grans.

La quantitat detonant que va provocar la devastació dels boscos de Tunguska, ara fa 100 anys, podria haver estar originada per un asteroide molt més petit, del que fins ara es suposava. Això és el que revelen les simulacions fetes amb el superordinador del Sandia national Laboratories.

“L’asteroide que va provocar aquests enormes danys, que van ocòrrer el 30 de juny de 1908, va ser molt més petiti del que ens pensàvem”, comenta en Mark Boslough, principal responsable d’aquest estudi. “La possibilitat que fos un objecte més petit, suggereix que aquests encontres, no són tan improbables com havíem cregut”.

Degut que cada vegada detectem objectes d’aquesta mida, al voltant de la Terra, en Mark Boslough, comenta que “hauríem de fer més esforços, per localitzar aquests tipus d’objectes”.

Aquesta nova simulació, indica que el centre de la massa d’un asteroide al explotar per damunt de la superfície, faci que la seva ona expansiva arriba al terra a velocitats superiors al so. Prenent una forma de raig on el gas te una altíssima temperatura. Això és el que provoca aquestes ones expansives, a la vegada que la radiació tèrmica provoca una explosió limitada.

Les simulacions mostren que el material del asteroide, és condensa per la resistència creixent que ofereix l’atmosfera de la Terra. Com més s’endinsa en l’atmosfera, més resistència ofereix a que exploti, en forma d’explosió gasosa que precipita cap a baix el seu flux de gas escalfat.

D’aquesta manera les suposicions que indicaven que l’explosió podia tenir entre 10 i 20 megatones, poden quedar reduïdes de 3 a 5 megatones. La mida del asteroide, comenta en Boslough, depenen de la seva velocitat, així com de les característiques del seu material, si són o no porosos, glacials, secs o d’altres tipus.

asteroid_banner.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Novembre 30, 2008 1:56 pm

    […] 10 Gener 2008. Les roques petites, poden provocar impactes grans.  […]

Deixa un comentari