WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 18:23:50' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

S’observa una galàxia llunyana amb una gran producció estel·lar.

Un percentatge important de galàxies allunyades de nosaltres, indiquen que la seva formació va ser molt més ràpida o d’una manera diferent del que es pensava fins ara.

“Aquesta galàxia està formant estrelles amb una proporció increïble”, comentava en Wei-Hao Wang, astrònom del Observatori Nacional de Ràdioastronomia (NRAO) situat a Socorro (New Mexico). Aquesta galàxia està generant l’equivalent a 4.000 estrelles solars a l’any. Això és mil vegades més del que ho fa la nostra Via Làctia.

La gàlaxia GOODS 850-5, està situada a una distància de 12.000 milions d’anys llum de nosaltres, es a dir la veiem tal com era 1.500 milions d’anys despres del Big Bang. Wang i els seus companys han observat aquesta galàxia utilitzant el Smithsonian Astrophysical Sumillimeter Array (SMA) situat en el cim del Mauna Kea a Hawaii.

L’evidència d’aquesta prolífica formació d’estrelles, ha estat amagada a els telescopis en llum visible, per la gran concentració de pols originada pels elements pesats que s’han format en les estrelles, com a conseqüència de les supernoves.

Els astrònoms creien que les grans galàxies, és formaven originalment com a resultat de les fusions de galàxies més petites. De manera que observar a GOODS 850-5en una producció d’estrelles tant ràpida, ha generat una gran sorpresa.

En la imatge de l’esquerra podem observar dins del cercle la galàxia,  fotografiada amb el telescopi espacial Hubble amb  llum visible, mentre que la imatge de la dreta ha estat enregistrada amb llum infraroja amb el telecopi espacial Spitzer.

goods850-5.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari