WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-19 11:51:15' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Esclat d’una estrella fosca.

Un equip d’astrònoms ha descobert una explosió còsmica que sembla que vingui d’enlloc i que a més està situada a milers anys llum d’alguna gran galàxia. Aquest “tret a les fosques” és comparable a una explosió de raig gamma de llarga durada, anomenat també GRB (gamma ray burst) i que els astrònoms ho relacionen amb la mort d’una estrella massiva.

En aquesta imatge podem observar l’esclat molt brillant, envoltat per la foscor en tots els costats. Segons comenta en Brad Cenko, investigador del Institut Tecnològic de Califòrnia i autor del article que es publicarà en la revista Astrophysical Journal, “la galàxia més pròxima al esclat està a més de 88.000 anys llum i, entre aquest i la Terra no hi ha cap regió important amb gas”.

L’explosió és va detectar el passat dia 25 de gener de 2007, per alguns vehicles espacials. Observacions més precises del Spitzer, van concretar l’explosió amb la referència GRB 070125 situada en la cosntel·lació de Gemini.

Aquest ha estat un dels esclats més brillants de l’any, de tal manera que l’equip del recerca del Caltech/Penn ha intnentat localitzar la font d’origen, amb telescopis situats a la Terra.

Utilitzant el telescopi robòtic de 60 polzades del Observatori Palomar, els astrònoms varen observar que el brillant esclat es va esvair en llum visible. Això els va impulsar a observar el resplendor amb els telescopis més grans del món: el Gemini Nord de 8 metres de diàmetre i el Keck de 10 metres, tots dos situats en el cim del Mauna Kea a Hawaii.

En aquestes imatges podem observar a dalt a l’esquerra, a través del telescopi robotitzat de 60 polzades del Observatori Palomar amb data 26 de gener de 2007. A dalt a la dreta una imatge del mateix camp, del dia 16 de febrer amb el telescopi Keck de 10 metres, aquí ja no observem el resplendor. A sota la creu indica el lloc de l’esclat, amb la situació de les dues galàxies més pròximes i les seves distàncies.

grb-070125.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari