Un forat negre que dispara contra una galàxia.

Aquesta combinació d’imatges, ens mostra el raig d’un forat negre en el centre d’una galàxia, interactuant amb una altre galàxia veïna. La imatge és una combinació de dades preses amb diferents longituds d’ona. Per un costat, raigs X (en color morat) capturats amb l’Observatori de Raigs X Chandra; les dades òptiques i ultraviolades (UV) amb el Telescopi Espacial Hubble (en color vermell i taronja) i les emissions de ràdio des del Very Large Array (VLA) i MERLIN (en color blau). En aquesta imatge podem apreciar com des de la galàxia situada en la part inferior esquerra, surt un “jet” que impacta en la galàxia veïna, situada en la part superior dreta.

Cada longitud d’ona ens mostra un aspecte diferent, d’aquest forat negre anomenat 3C321. La imatge en raigs X proporciona l’evidència, que conté un forat negre supermassiu de creixement ràpid, situat en el centre de la galàxia. Les imatges òptiques del Hubble, mostren el fulgor i brillantor de les estrelles de les dues galàxies. La regió brillant enregistrada amb el VLA i MERLIN, ens mostra el jet d’uns 20.000 anys llum que enllaça les dues galàxies. Una “regió calenta”, fins i tot més que l’enregistrada en les senyals de ràdio per el VLA, ens revela que el jet acaba més lluny que la mateixa galàxia, a uns 85.000 anys llum. La imatge del Hubble, mostra regions amb grans concentracions de gas calent, indicant que els forats negres supermassius de les dues galàxies, han tingut un passat força violent.

Les dèbils emissions que recull el Chandra, indiquen que les galàxies estan orbitant entre si, en direcció de les agulles del rellotge, implicant que la galàxia companya s’està gronxant en el mateix sentit de l’emissió del jet.

Les dades del Chandra indiquen que l’acceleració de les partícules, és un fenomen recent ja que la interacció entre les dues galàxies, te menys d’un milió d’anys. Es a dir, a nivell cosmològic un esdeveniment recent.

L’anomenada “estrella de la maort galàctica”, produirà grans quantitats de radiació d’altes energies, que podran provocar danys greus en les atmosferes dels possibles planetes que estinguin en el camí del jet. A la Terra no cal patir pels possibles danys dels anomenats “blazars“, ja que estem a milions o milers de milions d’anys llum d’un possible forat negre supermassiu.

3c321.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari