Zones habitables en altres sistemes solars.

El descobriment de Gliese 581, va ser segurament un dels més emocionants en la recerca planetària extrsolar dels últims temps. Els astrònoms varen localitzar un planeta amb una massa comparable amb la Terra, orbitant entorn a la seva estrella dins d’una “zona habitable”. Això significa, que l’aigua líquida podria estar en la seva superfície i per tant amb possibilitats d’existir-hi vida.

Ara fins hi tot, aquesta evidència sembla haver augmentat ja que hi han dos estudis independents publicats aquesta setmana, en que afirmen que poden haver fins a dos planetes dins de la mateixa regió d’habitabilitat.

El primer grup, dirigit per Franck Selsis, el qual ha calculat que les propietats que tenen que tenir les atmosferes planetàries, a diverses distàncies de les seves respectives estrelles. Com posa d’evident en el nostre Sistema Solar, els planetes Venus, la Terra o Mart en evolucionat de manera diferent, entre d’altres coses per la seva distància al Sol.

Selsis i el seu equip, han calculat que el límit interior d’aquesta zona habitable al voltant de Gliese 581, hauria d’estar entre les 0,7 i 0,9 unitats astronòmiques, mentre que la zona exterior hauria de ser estre 1,7 i 2,4 unistats astronòmique. Dins d’aquesta regió, orbita com a mínin un planeta.

El segon equip, ha utilitzat una tècnica diferent per mesurar la zona d’habitabilitat. Estudien l’estreta regió on seria possible la fotosíntesi, si aquest lloc hi fos la Terra. Si un planeta és massa vell, podria no estar actiu geològicament i per tant no alliberaria prou CO2 atmosfèric, per mantenir al planeta calent.

Per tant, una vegada més l’edat dels plenetes i per tant la quantitat d’emissió de CO2, ens pot donar el indicador d’una zona d’habitabilitat.

zones-habitables.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Desembre 30, 2007 3:25 pm

    […] 21 Desembre 2007. Zones habitables en altres sistemes solars.   […]

Deixa un comentari