La Mars Orbiter, observar uns ventalls foscos a Mart.

Amb l’ajut de les sondes que orbiten al planeta Mart, els científics estan intentant aprendre les històries d’alguns dels paisatges més estranys del planeta vermell.

Un d’aquests paisatges, a prop del pol sud de Mart el qual s’anomena com a “terreny críptic” degut a la incertesa alhora de donar explicacions de la seva naturalesa. Tot i que les observacions recents, mostren “explosions” primaverals de diòxid de carboni que esculpeixen intrincades ombres estacionals.

Les observacions del Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer, suggereixen que aquests brillants “ventalls” estan formants per la gebrada de diòxid de carboni. Els investigadors, creuen que aquestes “fonts calentes” escalfen la superficie gelada del gel de diòxid de carboni, que s’ha format al hivern.

Al desglaçar-se genera un raig de gas, que en escampar-se aixeca la pols i alhora es refreda ràpidament, tornant a convertir-se en diòxid de carboni gelat i retornant a la superfície com a gebre.

Aquests processos que formen aquests terrenys críptics, són esdeveniments actuals. Les nombroses observacions del HiRISE de la mateixa regió, ens mostren que els plomalls d’aquests ventalls, poden formar-se i desenvolupar-se en menys de cinc dies.

Aquesta imatge, està capturada el dia 16 de febrer de 2007, per la sonda Mars Reconnaissance Orbiter, des d’una distància de 246,9 quilòmetres, amb una resolució de 49,4 cm/píxel.

ventalls-a-mart.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari