Europa: crònica d’un retorn.

Europa una lluna del planeta Júpiter, està tant lluny com sempre en quan a distància física, però més a prop respecte als seus coneixements. Actualment els científics, estan molt segurs que sota de la gruixuda capa de gel, hi ha un oceà d’aigua líquida amb tot el potencial de possible vida.

“N’hem après molt al voltant d’Europa en els últims anys”, comenta en Willian McKinnon, professor de Ciències Planetàries i de la Terra de la Universitat de Washington, el qual segueix “abans estàvem gairebé segurs que hi havia un oceà, però ara la comunitat científica ja arribat a un consens d’aquest fet. Estem preparant el projecte d’exploració d’aquell oceà, així com de la crosta de gel que el cobreix. Tenim un gran coneixement d’aquest satèl·lit, així com de les tècniques a emprar”.

McKinnon assenyala els mètodes refinats d’anàlisi, com poden ser les mesures gravitacionals, o el camp magnètic. Observant la quantitat de llum que reflexa o les variacions magnètiques, poden feterminar el gruix de la capa de gel que cobreix aquest oceà salat.

La informació rebuda des de la sonda Galileo,ha mostrat la composició química d’Europa, on s’ha trobat la presència de diòxid de carboni, un producte químic important per la vida dins d’aquest oceà.

En aquesta imatge, podem observar la possible seqüència d’exploració d’Europa. Fa gairebé 30 anys, ja el varen visitar les sondes Voyager 1 i 2, sent les primeres observacions del gel d’aquest satèl·lit. L’any 1995 la sonda Galileo, la qual va estudiar durant uns anys el planeta Júpiter i el seu seguit de satèl·lits. D’aquesta missió, és va descobrir la presència d’una densa capa global de gel (d’uns 100 quilòmetres de gruix) que cobreix el satèl·lit i que sota hi ha un oceà d’aigua.

El proper pas, és el projecte conjunt de la NASA i l’ESA, per enviar una sonda d’aquí a uns 10 anys. Si aquesta missió es llancés, podria implicar tant a vehicles “landers”, com a vehicles autònoms anomenats “cryobots”, els quals a travessarien la densa capa de gel.

europa4.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari