Científics planetaris investiguen la rotació de Saturn.

En una part per sota de la regió superior dels núvols de Saturn, el planeta gira a una velocitat constant. Determinar aquest període intern de rotació, ha estat extremadament complicat.

Ara, unes noves dades de la sonda Cassini, junt amb un equip de científics europeus, han pogut avançar en aquest misteri.

Els resultats publicats en la revista Nature, es basen en les dades del Radio and Plasma Ware Science a bord de la Cassini. Determinar la durada d’un dia, en un dels planetes gegants, és certament difícil, ja que el interior del planeta està emmascarat completament per les denses capes de núvols.

Així doncs, per mesurar la rotació interna del planeta, els científics necessiten una propietat associada al interior i alhora, que sigui “observable” des de l’espai: les emissions de ràdio.

Les partícules carregades elèctricament, són atrapades pel camp magnètic del planeta, alliberant d’aquesta manera ones radiofòniques amb una freqüència de 100 quilo Hertz.

Durant els últims 15 anys i amb les dades de les sondes Voyager , o Ulysses els científics han comprovat que el període d’emissió de les ones de ràdio de Saturn eren irregulars. Era inconcebible que el planeta pogués alentir la seva rotació prop de 6 minuts en tant sols unes dècades.

Les últimes observacions de la sonda Cassini, han detectat que la rotació de Saturn semblava que variés prop d’un 1 per cent en una setmana. Per tant els científics, creuen que hi ha alguna cosa que està afecctant l’emissió de les ones radiofòniques, més enllà de la pròpia rotació del planeta.

Una de les possibles respostes a aquestes variacions de rotació, podria ser la influència del vent solar. Això explicaria el comportament en l’emissió de ràdio cada 25 dies, que coincidiria aproximadament amb la mateixa rotació del Sol, segons explica en Philippe Zarka, membre del Observatori de Paris.

saturn-rotacio.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.