WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2023-12-11 01:56:00' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Detecten una atmosfera en un planeta extrasolar, des d’un telescopi terrestre.

Astrònoms de la Universtiat de Texas han utilitzat el telescopi Hobby-Eberly (HET) del Observatori McDonald, per fer la primera detecció des de la Terra d’una atmosfera en un planeta extrasolar. Aquest estudi sortirà publicat properament en la revista Astrophysical Journal Letters.

Aquesta descoberta és una gran pas per el possible descobriment de vida a l’Univers, segons cometna en David L. Lambert, director de l’observatori astronòmic.

El planeta estudiat, orbita entorn de l’estrella HD 189773 que està a 63 anys llum de nosaltres, en direcció a la constel·lació de Vulpecula. El planeta és un 20 per cent més massiu que Júpiter i gira a prop de la seva estrella (10 vegades més a prop que ho fa Mercuri al nostre Sol).

Des de la Terra, el planeta extrasolar passa per davant de la seva estrella, d’aquesta manera només cal esperar que es produeixi un trànsit.

Per aconseguir l’espectre de transmissió de l’atmosfera del planeta, va caldre l’estudi de 11 trànsits del planeta per davant de l’estrella, amb una tècnica “senzilla”.

Aquesta tècnica consistia en capturar l’espectre de l’estrella quan passava per davant del planeta i, repetir-ho quan només hi havia l’estrella. Llavors la diferència de les dues proves, mostrava l’espectre de transmissió del planeta.

Encara que sembla senzill, cal pensar que la llum que bloquejava el planeta era tant sols d’un 2,5% de la llum total de l’estrella, més el 0,3% del bloqueig de l’atmosfera planetària.

L’estudi del planeta en la longitud d’ona del sodi, indica que aproximadament es un 6% més gran que d’altres longituds d’ona, d’altres components moleculars que indiquen la seva presència, són el potassi i l’hidrogen.

Segons Lambert, “desitgem trobar altres gasos, com l’oxigen, vapor d’aigua o d’altres molècules en aquest o d’altres planetes, ja que podrien ser indicadors de vida”.

hd-189733.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

2 Comentaris fins ara

  1. carles Desembre 18, 2007 10:21 am

    Hola¡

    Segons la comunicació del Telescopi Spitzer de la NASA,
    ja es va informar de la detecció d’aigua en aquest exoplaneta al juliol 2007, veure l’enllaç http://www.spitzer.caltech.edu/Media/releases/ssc2007-12/release.shtml

  2. carles Desembre 18, 2007 10:29 am

    Ja es va publicar el 17 de juliol en aquesta mateixa pàgina

Deixa un comentari