La sonda Hinode, ens revela el possible origen del vent solar.

La sonda japonesa Hinode, amb la col·laboració de l’Agencia Espacial Europea (ESA), ha publicat les ultimes dades sobre les ones magnètiques del Sol, que juguen un paper molt important conduint el vent solar cap a l’espai exterior.

El vent solar és una corrent de gas elèctricament carregat, que el propulsa fora del Sol en totes direccions a una velocitat de gairebé 1,5 milions de quilòmetres per hora. El millor coneixement i predicció d’aquest flux, pot ajudar entre d’altres coses, a  protegir les avaries de les sondes que hi han al voltant de la Terra, o la xarxa de telecomunicacions.

De com és forma i s’alimenta el vent solar, ha estat un debat científic durant dècades. Les potents ones magnètiques del vent solar (anomenades ones Alfvén) han estat unes candidates per aquesta tasca. En principi, aquestes ones poden transferir l’energia de la superfície del Sol, per sobre de la seva atmosfera (corona solar) cap el vent solar.

“Fins ara, les ones Alfvén havien estat impossible d’observar-les, a causa de la limitada resolució dels instruments disponibles”, comentava en Alexei Pevtsov, científic del programa Hinode, “ara amb l’ajut del Hinode, podem observar directament les ones d’Alfvén, la qual cosa ens ajudarà a resoldre el misteri de com s’alimenta el vent solar”.

Utilitzant el telescopi de raig X d’alta resolució del Hinode, s’ha pogut observar la regió més baixa de la corona solar arran d’un dels seus pols. En aquesta imatge (i vídeo), podem observar els ragis X que mouen ràpidament el plasma calent.

hinode4.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.  Si voleu més informació sobre aquest tema, podeu consultar les noticies d’aquesta web publicades els dies 24 de març de 2007, i 9 d’abril de 2007.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari