El Hubble troba nanes blanques que viatgen a gran velocitat.

El telescopi espacial Hubble, ens ha proporcionat una bona evidència de que el moment de formar-se les nanes blanques, reben una “puntada de peu”.

Amb l’ajut de l’Advanced Camera for Surveys , s’han descobert nanes blanques amb altes velocitats dins del cúmul globular NGC 6397. Un exiam de centenars de milers d’estrelles, amb una edat aproximada d’uns 11.500 milions d’anys.

Abans del pas a nanes blanques, aquestes estrelles estaven entre les més massives de NGC 6397. És creu que aquestes estrelles massives, és concentren en la regió central del cúmul globular i que per tant en el moment de convertir-se en nana blanca encara estan en la mateixa regió.

“La distribució de les nanes blanques joves, és la contraria del que esperàvem” comenta l’astrònom Harvey Richer de la Universitat de la Columbia Britànica de Vancouver. Richer segueix comentant “la nostra idea és que aquestes estrelles que envelleixen i es converteixen en nanes blanques, reben una “puntada de peu” que varia entre els 12.000 i 19.000 quilòmetres per hora (més o menys entre 3 i 5 quilòmetres per segon), que a manera de coets se’ls fa arribar a l’exterior del cúmul”.

Abans però de convertir-se en nanes blanques, les estrelles s’inflen i es converteixen en gegants vermelles. Aquestes  perden al voltant de la meitat de la seva massa, escampant-lo per l’espai. Aquesta possible massa expulsada, podria ser la responsable d’empènyer la nana blanca emergent a través de l’espai.

Els astrònoms varen triar a NGC 6397, per la seva proximitat a la Terra, tant sols uns 8.500 anys llum de distància. Els investigadors varen estudiar un total de 22 nanes blanques joves amb unes edats de menys de 800 milions d’anys i 62 nanes blanques més velles amb unes edats entre 1.400 i 3.500 milions d’anys. Els astrònoms poden distingir l’edat de les nanes basant-se en el color i brillantor. Les nanes joves més calentes, brillent per tant més i tenen un color blavós.

La imatge de l’esquerra, està capturada amb un telescopi situat a la Terra, on ens mostra centenars de milers d’estrelles que componen el cúmul globular. La imatge de la dreta pressa pel Hubble, ens mostra una petita regió d’aquesta estructura, mentre que en la part inferior hi ha dotze nanes blanques encerclades, els quadres blaus indiquen les nanes blanques joves, els quadres vermells ens mostren nanes blanques més velles.

ngc-6397.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari