Un Santa Claus en raig X, en la nebulosa d’Orió.

En la imatge de la dreta, podem observar una regió on descansa un enorme núvol de gas calent, que és a la vegada un lloc on és formen multitud d’estrelles. Aquesta imatge que suggereix la silueta de Santa Claus, està capturada per l’Observatori de raigs X Newton XMM de l’ESA.

La nebulosa d’Orió, es la regió de més densitat de formació estel·lar més propera a la Terra. El Newton XMM ha descobert que en aquest núvol de gas, hi bufen vents de les estrelles massives, que escalden d’aquesta manera la nebulosa fins a milions de graus, escampant el gas circumdant cap a l’espai exterior.

“Hi ha una estrella en particular que domina la nebulosa”, comenta Manuel Güdel del Institut Paul Scherrer de Suïssa, responsable de l’equip que va fer aquest descobriment. L’estrella en qüestió, és theta Orionis C, una estrella gegant al voltant de 40 masses la del Sol i amb una temperatura d’uns 40.000º C en la seva superfície. Els violents i calents vents d’aquesta estrella, és creu que són els responsables del escalfament de la nebulosa.

El gas amb una temperatura molt alta, omple tota una regió de la nebulosa que aparentment sembla una cavitat en les imatges òptiques i d’infraroig. Les noves observacions amb la European Photon Imaging Camera (EPIC) del XMM Newton, ens revelen que els astrònoms només estan veient una petita part del gas d’aquesta regió.

En la fotografia podem observar la imatge capturada amb el XMM Newton i al costa a l’esquerra afegint-l’hi les dades d’infraroig del telescopi espacial Spitzer.

santa-claus.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari