Una estrella com una baldufa.

Una imatge curiosa capturada pel Telescopi Espacial Spitzer, en longitud d’ona infraoja, ens mostra una estrella que s¡està formant, on podem observar els seus “jets” brillants de pols i gas, que ens mostra com podia ser el nostre Sistema Solar fa milers de milions d’anys.

En llum visible, l’estrella i les seves regions circumdants s’amaguen completament en la foscor, tal com veiem en la imatge de l’esquerra.

Les estrelles formen núvols de gas i pols, que s’aplanen i col·lapsen. Mentre que els “jets” de gas ondegen cap enfora en un disc de material, on és formen els planetes entorn de la mateixa estrella.

La imatge del Spitzer, ens mostra una estrella anomenada L1157, amb tant sols uns milers d’anys de vida (cal comparar aquesta edat, amb la del Sistema Solar, al voltant de 4500 milions d’anys).

El fet que aquesta estrella tant jove només sigui visible en llum infraroja, es degut que neix en un regió molt fosca i polsegosa de l’espai.

En la imatge infraroja de L1157, la mateixa estrella s’amaga dins del núvol, però la seva silueta és visible dins de la barra fosca de material. Les zones més clares d’aquests jets tenen una temperatura al voltant de 100 graus Celsius, la resta en color taronja te una temperatura aproximadament de zero graus.

La calima verdosa al voltant de l’estrella, és pols, mentre que els punts blancs són estrelles de fons de la nostra galàxia. L1157 està situada a uns 800 anys llum de nosaltres, en direcció a la constel·lació de Cefeus.

estrella-baldufa.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari