Una galàxia espiral perfecte.

El telescopi espacial Hubble ens mostra aquesta esplèndida imatge de la galàxia espiral M-74, la presència de la qual ens recorda que l’estració hivernal és imminent.

Els nusos brillants de gas que il·luminen els braços de l’espiral, indiquen un ambient ric en la formació estel·lar.

Messier 74, anomenada també NGC 628 és un clar exemple de galàxia espiral “de gran estructura”, que els observadors terrestres la podem observar clarament de front. Els seus braços espirals gairebé simètrics, surten des del seu nucli central, on hi trobem grans quantitats d’estrelles joves de color blau, així com brillants regions d’hidrogen ionitzat (àtoms d’hidrogen que han perdut els seus electrons). Aquestes regions de formació estel·lar mostren un excés de llum en longituds d’ona ultraviolada.

M-74 està situada aparoximadament a uns 32 milions d’anys llum de nosaltres, en direcció a la constel·lació dels Peixos. És el membre dominant d’un petit grup de galàxies. És calcula que M-74 te aproximadament 100.000 milions d’estrelles, una mica més petita que la nostra Via Làctia.

Aquesta galàxia va ser descoberta per l’astrònom francès Pierre Méchain l’any 1780. Unes setmanes més tard va ser afegida al famós catàleg de Charles Messier d’objectes de cel profund.

Aquesta fotografia del Hubble, és una combinació d’imatges de la Advanced Camera for Surveys, presa entre els anys 20o3 i 2005. Per recrear una imatge en color, va utilitzar  filtres en diferents longituds d’ona, tant en visible com en infraroig.

Per completar la imatge que el Hubble no va enregistrar, va caldre l’ajut de les dades del Telescopi Gemini situat a Hawaii.

m-74.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari