El Chandra observa una estrella bala.

L’Observatori de raigs X Chandra, ha descobert una de les estrelles amb moviement més ràpid observat fins ara. Els astrònoms han utilitzat el Chandra per observar una estrella de neutrons, anomenada RX J0822-4300, durant un període aproximat de cinc anys. D’aquest interval, en mostren en la imatge el seu moviment.

Del romanent d’una supernova en queda una estrella de neutrons, movent-se dins de la constel·lació de Puppis. Aquest romanent estel·lar, forma part d’una explosió que va succeir fa aproximadament uns 3.700 anys.

Observant aquesta estrella de neutrons, els astrònoms han determinat que s’està movent a més de 5 milions de quilòmetres per hora. Amb aquesta velocitat, RX J0822-433 podria sortir de la Via Làctia, d’aquí a uns 20 anys.

Fins ara s’havien descobert estrelles amb hipervelocitats que sortien a fora de la Via Làctia, amb velocitats properes a 1,7 milions de quilòmetres per hora. És sospita que aquestes altíssimes velocitats estan causades per interaccions amb el forat negra supermassiu que hi ha en el centre de la galàxia.

En la imatge més gran , veiem una combinació de dades del satèl·lit de raig X ROSAT, amb les dades òptiques de l’Observatori Interamericà de Cerro Tololo amb un telescopi de 0,9 metres. En el requadre més petit, hi han les observacions del Chandra compresses entre el desembre de 1999 i l’abril del 2005, on és pot apreciar clarament el moviment de l’estrella de neutrons.

estrella-bala.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Desembre 30, 2007 3:25 pm

    […] 2 Desembre 2007. El Chandra observa una estrella bala.  […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.