NGC 281, una regió creadora d’estrelles.

NGC 281 és un centre productor d’estrelles que és troba localitzat a uns 10.000 anys llum de nosaltres. Aquesta fotografia composta per imatges en llum òptica i de raigs X, inclou les regions on s’estan formant estrelles joves així com d’altres més antigues que tenen uns 3 milions d’anys d’edat.

Les dades óptiques (obaservades en color vermell, taronja i groc) ens mostren un cúmul de petites estrelles. Les dades de raig X (en color porpra) estan basades en les observacions del telescopi de raigs X Chandra.

En aquesta imatge podem observar més de 300 fonts de raigs X individuals, la majoria d’elles associades a IC 1590, que és la regió central de la nebulosa.

Un segon grup de fonts de raig X, s’observen al voltant d’aquest dens núvol molecular conegut com NGC 281. La majoria d’aquestes fonts coincideixen amb l’emissió d’hidrocarburs policíclics aromàtics, una família de molècules orgàniques que contenen carboni i hidrogen.

L’espectre de raig X d’aquesta regió indica que la temperatura d’aquest gas, és d’uns quants milions de graus i, que conté quantitats significatives de magnesi, sofre i silici. La presència d’aquests elements suggereix l’esclat d’una supernova recentment en aquesta regió.

ngc-281.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Desembre 30, 2007 3:25 pm

    […] 19 Novembre 2007. NGC 281, una regió creadora d’estrelles.  […]

Deixa un comentari