El telescopi Spitzer observa el vent d’una bombolla estel·lar.

Una nova imatge presa des del telescopi espacial Spitzer, ens mostra la llum d’una estrella molt jove situada a uns 1.140 anys llum de nosaltres, durant els processos on esclaten dues massives “bombolles”. Aquestes bombolles associades a l’estrella HH 46/47 estan formades per una gran quantitat de gas i pols.

L’estrella la podem observar en color blanc en el centre de la imatge. Les dues bombolles s’observen  en forma de closques el·líptiques, en un color blau-verdós. Les regions de color verd, ens mostren la presència de gas d’hidrogen molecular molt calent, mentre que les tonalitats blavoses il·luminades per la llum de l’estrella, indiquen la pols circumdant.

Aquestes bombolles s’han format com a conseqüència de jets de gas, que viatgen a velocitats entre els 200 i 300 quilòmetres per segon, trencant d’aquesta manera el núvol còsmic que envoltava HH 46/47. Les taques de color vermell, situades en els extrems de les bombolles indiquen la presència de gas de sofre i ferro calent.

Les imatges de radiació infraroja que captura el Spitzer, ajuden als astrònoms a estudiar les estrelles joves incrustades dins de núvols gruixuts de gas i pols còsmica.

hh46-47.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Desembre 8, 2007 6:53 pm

    […] 11 Novembre 2007. El telescopi Spitzer, observael vent d’una bombolla estel·lar.   […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.