Descobert el forat negre estel·lar més massiu.

Els forats negres existeixen en dues versions diferents: l’estel·lar i el supermassiu. La varietat del supermassiu pot arribar a tenir una massa equivalent a milions de vegades la d’una estrella, mentre que els estel·lars tenen tan sols unes quantes vegades la massa d’una estrella.

Utilitzant l’observatori astrònomic de raigs X Chandra, uns astrònoms han localitzat el forat negre estel·lar més massiu observat fins ara, amb una massa equivalent a 15,7 vegades la del Sol, amagant-se en una galàxia propera.

M-33 és una galàxia relativament pròxima, situada a només 3 milions d’anys llum de nosaltres. Aquest forat negre descobert en aquesta galàxia, ha estat designat amb el nom M33 X-7.

Els astrònoms a través del Chandra i, del telescopi Gemini de Mauna Kea (Hawaii), han pogut determinar la seva massa, degut a aque aquest forat negre forma part d’un sistema binari. La companya d’aquest forat negre, és també una estrella inusual, ja que disposa d’una massa 70 vegades la del Sol.

M33 X-7 gira al voltant de la seva companya un cop cada 3,5 dies. Això bloqueja els torrents de raigs X que s’escampa de la regió al voltant del forat negre, de manera que els astrònoms poden observar al complert la seva òrbita. Una vegada és coneixen les òrbites, és relativament senzill conèixer les seves masses respectives.

El destí de l’estrella companya estarà lligada fins al final de la seva vida al forat negre, de tal manera que en acabar la seva existència aquesta estrella gegantina, acabarà en una gran explosió de supernova. Llavors podrà ser que hi hagin dos forats negres alhora.

En aquesta il·lustració podem observar el disc de color taronja que envolta el forat negre. Aquest disc s’alimenta del material de l’estrella companya blava, que orbita al voltant del forat negre. El vent que provoca aquesta “caiguda” de material, fa que al passar per davant del forat negre, s’interrompi i provoqui una turbulència més enllà del mateix disc. L’estrella companya està distorsionada per la mateixa atracció gravitatòria del forat negre i, això fa que l’estrella s’estiri una mica en direcció al forat negre fent que és torni menys densa en aquesta regió, i d’aquesta sembla més fosca.

m33x7.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Novembre 4, 2007 2:09 pm

    […] 21 Octubre 2007.  Descobert el forat negre estel·lar més massiu. […]

Deixa un comentari