Observada la supernova més lluminosa fins ara, des de l’Observatori McDonald.

L’astrònom Robert Quimby, ha tornat a fer un important descobriment, ha observat la supernova més lluminosa enregistrada fins ara.

Quimby va descobrir la supernova SN 2006gy, l’any passat dins del seu programa Supernova Rearch. Ara ha anunciat que la supernova SN 2005ap, va arribar a una brillantor de 100.000 milions de vegades la del Sol. Aquest estudi ha estat aseptat per la propera publicació del 20 d’octubre de, The Astrophysical Journal Letters.

 Aquesta supernova és del tipus II, perquè conté hidrogen. Aquestes estrelles quan és col·lapsen, els seus nuclis (set o més que el Sol) provoquen una gran explosió. Aquest tipus particular de supernoves, ho son en una mitjana de 300 vegades més brillants. Aquesta supernova en concret, està situada en la constel·lació de Coma Berenices.

Quimby estava estudiant la SN 2005ap, amb el Hobby-Eberly Telescope (HET), just uns quants dies després de la seva descoberta. Els resultats eren intrigants, ja que l’espectre de la supernova insinuava la presència de la línia d’absorció del oxigen III (un àtom que ha perdut dos dels seus electrons), Quimby va deduir que si la línia era correcta, llavors SN 2005ap, possiblement estava molt lluny i, d’aquesta manera era molt més lluminosa.

Les observacions de seguiment amb el telescopi Keck de Hawaii, no tan sols han confirmat la presència de l’oxigen II, si no que a més la del magnesi. Amb aquesta informació, s’ha confirmat la distància de SN 2005ap: uns 4.700 milions d’anys llum, això significa que el seu desplaçament cap el vermell, és de z= 0,2832.

Aquest càlcul de distància, combinat amb les mesures de brillantor han permés de determinar la seva brillantor intrínseca.

En aquesta imatge podem observar la supernova, amb quatre galàxies situades en el mateix camp  (A,B,C i D) el desembre de 2004, i l’altre del mateix camp feta dos mesos i mig després. La galàxia amfitriona de la supernova, és massa dèbil per poder-la observar.

sn2005ap.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80