Pluges matinals a Xanadú.

La lluna més gran del planeta Saturn, Tità comença a ser ja coneguda per els estranys llacs d’hidrocarburs i núvols congelats de metà. Ara sembla ser que també s’ha detectat la presència de fines pluges de metà, segons comenta l’equip d’astrònoms de la Universitat de Berkley a Califòrnia. Les noves imatges en el infraroig proper, obtingudes amb el Very Large Telescope (VLT) de l’ESO a Xile i, de l’observatori W.M. Keck a Hawaii, ens mostren per primera vegada una coberta de núvols quasi bé globals a grans altituds i una extensa i persistent pluja matutina de metà líquid sobre els turons occidentals de Xanadú, el major continent de Tità.

“La topografia de Tità, podria estar causant aquesta pluja fina”, comenta en Imke de Pater, membre de l’equip que va realitzar aquest descobriment. “La pluja podria estar causada per uns processos semblants als de la Terra: núvols carregats d’humitat i empesos per les vessants cap a munt pels vents que condensen la pluja costanera”.

Tità és més gran que el planeta Mercuri, és l’única lluna del Sistema Solar amb una densa atmosfera, constituïda en la seva major part per nitrogen i semblant a la que va tenir la Terra en els seus origens. Les observacions prèvies en mostrat que aquesta lluna està envoltada per una boira d’hidrocarburs, que s’estenen fins a uns 500 quilòmetres d’alçada, fent-se cada vegada més fina. En el pol sud, és una àrea que exhibeix més boira, a una alçada entre els 30 i 50 quilòmetres.

Degut a la seva baixa temperatura, extremadament freda (menys de 183º Celsius), elements químics com el metà o el età, els quals a la Terra estan en forma de gas, existeixen com a líquids o sòlids a Tità. És pensa que a prop dels pols existeixen llacs d’hidrocarburs semblats als oceans aquosos de la Terra, els que presumiblement s’alimenten de les precipitacions de metà.

pluges-a-xanadu.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari