Astrònoms detecten pols estel·lar en els vents dels forats negres.

Un nou descobriment del telescopi espacial Spitzer, suggereix que la pols espacial, la responsable de l’origen dels planetes i de la mateixa vida, és va formar en grans quantitats en el vent originat al voltant dels forats negres, durant l’origen del univers.

Aquest descobriment és una pista, per intentar resoldre un misteri: on és va originar tota la pols en l’univers primitiu ?.

“Ens va sorprendre trobar el que sembla pols recent en els vents dels forats negres supermassius”, comenta en Ciska Markwick-Kemper, investigador de la Universitat de Manchester (Gran Bretanya) i coordinador d’aquest estudi, “això podria explicar d’on venia la pols que es va necessitar per fer les primeres generacions d’estrelles en el primitiu univers”.

La pols és essencial per la formació de planetes, estrelles galàxies i fins i tot la vida tal com la coneixem. La pols més propera que tenim, es canalitza com a conseqüència de la mort de les estrelles. Però quan l’univers tenia tan sols una desena part de l’edat actual (13.700 milions d’anys), encara no hi havien  estrelles en el procés final de la seva vida. Així doncs qui produïa la “substància vital” per fer evolucionar aquest univers tan jove?.

Els teòrics fa molt de temps que suposaven que les estrelles massives, en la seva explosió com a supernoves podien aportar tota aquesta pols, mentre que d’altres proposaven que algun tipus d’energia podria desenvolupar un forat negre supermassiu, anomenat quàsar. Teòricament, la pols es podria generar al voltant d’aquests objectes (quàsars) en la regió exterior on els vents generen un núvol en forma de dònut.

Encara ningú ha trobat la proba decisiva que aquests vents al voltant dels quàsars, o de les supernovespuguin generar aquesta pols, necessària en el primitiu univers.

L’equip de Makwick-Kemper ha investigat el quàsar anomenat PG2112+059 situat en el centre d’una galàxia a uns 8.000 milions d’anys llum de nosaltres. Aquest objecte està situat en la regió del primitiu univers observable. Amb els espectrògrafs infrarojos del Spitzer s’estan buscant les senyals que indiquin la presència de diversos minerals, que puguin donar resposta a aquest misteri.

pols-en-els-forats-negres.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Desembre 30, 2007 3:26 pm

    […] 13 Octubre 2007. Astrònoms detecten pols estel·lar en els vents dels forats negres. […]

Deixa un comentari