Sediments en el cràter Holden.

Aquesta imatge en color del HiRISE, cobreix la regió del cràter Holden, a Terra Mrgeritifer. El cràter Holden, és una de les localitzacions més interessants per els científics que investiguen la presència històrica de l’aigua al planeta mart. Aquest cràter conté profunds esborrancs oberts per la circulació de l’aigua, així com excel·lents exemples de l’existència de llacs i estuaris al·luvials.

Aquests dipòsits tenen aproximadament uns 3.700 milions d’anys, i és remunten per tant al període humit més antic del planeta Mart. Des d’aquell temps el planeta ha estat generalment molt més fred i sec, i l’aigua a romàs congelada en les regions polars o en latituds mitjanes.

El penya-segat que observem en aquesta imatge està situat en la regiósud-oest del cràter. Observem els brillants sediments del llac, que s’han anat dipositant en fines capes d’un metre de gruix. Aquests sediments és deurien dipositar per alguna inundaciódins del cràter Holden que el va ompliri, el material i van dipositar els estrats de grava de color fosc en la part superior d’aquest penya-segat.

Després que el llac s’assequés, el vent va erosionar la seva superfície i va formar les dunes que és poden observar en les estructures circulars en aquesta val.

Nota. El color d’aquesta imatge està realçat, per tal d’apreciar millor els seus detalls.

crater-holden.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Novembre 4, 2007 2:09 pm

    […] 12 Octubre 2007.  Sediments en el cràter  Holden. […]

Deixa un comentari