La sonda STEREO observa com un “huracà” solar estripa la cua d’un cometa.

Els cometes podrien ser considerats com les sobres de la formació del Sistema Solar. Normalment estan situats en regions fredes i distants del centre del sistema Solar, però ocasionalment un “remolcador” planetari (un planeta), un altre cometa o fins i tot una estrella propera, dirigeix aquest cometa cap el Sol. Una vegada s’apropa a l’estrella, la calor i radiació del Sol vaporitza el gas i la pols del cometa, formant una cua. Els cometes típicament tenen dues cues, una de pols i, una altre més dèbil formada per gas carregat elèctricament, anomenat plasma.

Les erupcions coronals del Sol, són grans núvols amb fortes carreges magnètiques expulsades cap a l’espai. Són erupcions violentes amb masses properes a uns quants milers de milions de tones, que viatgen en totes direccions a velocitats que oscil·len entre el 100 i 3.000 quilòmetres per segon. Aquestes erupcions coronals poden provocar en arribar a la Terra, desperfectes en els satèl·lits que orbiten el nostre planeta.

El cometa Enke, estava viatjant dins de l’òrbita del planeta Mercuri, quan una erupció coronal ha topat amb la seva cua, fins al punt de desfer-la durant un cert temps.

Els científics han pogut observar amb detall la desaparició de la cua de plasma, un fenoment certament espectacular. Aquest esdeveniment, fins ara havia sigut un misteri. De fet ja és sospitava la possible responsabilitat de les erupcions coronals, com a responsables de la interacció del Sol amb les cues dels cometes.

Podem observar una sèrie de tres imatges, on el cometa Enke, és interceptat per el gas de l’erupció coronal del Sol. Aquestes imatges estan preses per la sonda STEREO, podem fitxar-nos amb el trencament de la cua, i en color vermell la separació de la seva cua. Si voleu també podeu visualitzar això mateix en una seqüència.

cometa-enke.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Novembre 26, 2007 8:05 pm

    […] 4 Octubre 2007. La sonda STEREO observa com un “huracà” solar estripa la cua d’un cometa.  […]

Deixa un comentari