Escalt de vida en una regió de la Via Làctia.

Milers de brillants estrelles estan acollides en aquesta nebulosa gegant anomenada NGC 3603. Aquesta “caixa de joies” estel·lar, és un dels sectors d’estrelles més joves i massius de la Via Làctia.

NGC 3603 és una regió de formació estel·lar situada en el braç espiral de Carina de la Via Làctia, a uns 20.000 anys llum de nosaltres.

En aquesta fotografia feta pel telescopi espacial Hubble, ens mostra aquesta amplia regió plena de pols i gas, que envolta les estrelles joves.

La potent radiació ultraviolada originada per aquestes joves estrelles blaves, produeix vents ràpids que han rebentat una gran bombolla que hi ha al seu voltant. Movent-nos a l’entorn d’aquesta nebulosa, observem com els torrents de radiació esculpeixen tiges altes i fosques de gas molt dens, que s’incrusten en les parets de la nebulosa. Aquests monòlits gasosos tenen varis anys llum d’alçada. Aquestes tiges, podrien ser incubadores per les noves estrelles.

Dins d’una escala més petita, hi han uns núvols foscos, anomenats glòbuls de Bok que els poden observar en la part superior dreta de la imatge. Aquests núvols, estan compostos de pols i gas amb una densitat entre 10 i 50 vegades el Sol. Assemblant-se a un capoll d’un insecte, un glòbul de Bok pot estar sofrint un esfondrament gravitacional em el seu camí alhora de formar estrelles.

Aquesta nebulosa va ser descoberta l’any 1834, per l’astrònom John Hershel. La imatge cobreix una regió d’uns 17 anys llum aproximadament i, va ser capturada el 29 de desembre de 2005 per la Advanced Camera for Surveys del telescopi espacial Hubble.

ngc-3603.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari