L’interferòmetre del VLT detecta una crisàlide al voltant d’una estrella vella.

En les darreres fases de la vida d’una estrella com el nostre Sol, fa que passi per les etapes de gegant vermella, la qual s’expandirà fins a l’òrbita del planeta Mart; fins a convertir-se en una nana blanca amb unes dimensions semblants a la nostra Terra. Aquesta transició complerta fa que perdi una enorme quantitat de gas i de pols que brilla en molts colors, produint d’aquesta manera una nebulosa planetària. Aquesta crisàlide celeste, la convertira en una “papallona còsmica”.

Aquesta ràpida metamorfosi en termes de la vida d’una estrella, és bastant complexa i poc coneguda. En particular els astrònoms voldrien saber com és pot produir a partir d’una estrella esfèrica, la gran varietat de nebuloses planetàries, algunes en formes asimètriques.

Per aquest motiu un equip d’astrònoms està estudiant aquesta evolució, en concret de l’estrella V390 Velorum. Una estrella que brilla 5.000 vegades més que el nostre Sol i, que està situada a uns 2.600 anys llum de nosaltres. Aquesta estrella té a la vegada una companya que òrbita al seu voltatn en uns 500 dies.

Els astrònoms creuen que les estrelles antigues amb companyes, disposen d’un dipòsit de pols el qual juga un paper de llast en els últims moments de les seves vides. La forma i estructura d’aquests dipòsits romanen tanmateix en gran part desconeguts.

Per examinar aquests objectes amb precisió, els astrònoms disposen d’instruments com els potents interferòmetres de l’ESO (AMBRE i MIDI), que acoblats als telescopis de 8,2 metres de diàmetre del VLT, permetene concretar la posició i forma d’aquests dipòsits en una escala de mil·lisegons d’arc.

En la imatge que us mostrem, podem observar un disc polsegós d’una grandària que varia de les 9 unitats astrònomiques, a uns quants centenars d’unitats astronòmiques. L’estrella gegant està senyalada amb una creu. Les imatges estan capturades amb dues longituds d’ona diferents: 2 microns a l’esquerra i, 10 microns a la dreta.

v390.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.  També podeu llegir l’article relacionat amb aquest tema, publicat el 30 de setembre.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Novembre 4, 2007 2:10 pm

    […] 2 Octubre 2007. L’interferòmetre del VLT detecta una crisàlide al voltant d’una estrella vella. […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.