WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 09:59:51' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Observat un petit disc polsegós dins de la Nebulosa de la Formiga.

Utilitzant el Very Large Telescope Interferometer de l’ESO, els astrònoms han observat un petit disc pla format per silicats, en el cor de la Nebulosa de la Formiga. Aquesta nebulosa planetària te unes formes ben curioses, amb un nucli brillant, tres parells de lòbuls bipolars i, un anell central.

Molts astrònoms és pregunten com s’ha pogut generar aquesta nebulosa tan peculiar. La resposta exigeix la comprensió dels discs que envolten l’estrella central, ja que la mateixa evolució condueix a formar estructures asimètriques dins de la nebulosa planetària.

“La dificultat actualment, és detectar aquests petits discs”, comenta en Olivier Chesneau, investigador del Observatori de la Cote d’Azur (França), “la majoria d’instruments astronòmics no disposen de prou agudesa per observar-los i, encara menys estudiar-los. Per aquest motiu el VLTI, amb la seva gran resolució ajudarà a observar aquests discs”.

El disc de la Nebulosa de la Formiga, que no podia ser detectat amb un sol telescopi de 8,2 metres de diàmetre del VLT, va ser observat en la modalitat d’interferometria amb dos telescopis combinant d’aquesta manera la llum a través de l’instrument MIDI de captació infraroja.

Aquestes observacions mostren un disc pla, damunt de l’eix major el qual és perpendicular a l’eix dels lòbuls bipolars. Aquest disc s’estèn aprosimadament des de les 9 unitats astronòmiques (Unitat Astronòmica, és la distància entre la Terra i el Sol), i les 500 unitats astrònomiques. A la distància que és troba la Nebulosa de la Formiga, el disc ofereix unes dimensions aparents de 6 mil·lèsimes de segon d’arc, és a dir semblant a observar un edifici de dos pisos a la Lluna.

Amb aquestes dades, la massa de pols emmagatzemada en aquest disc, sembla ser de només una cent mil·lèsima de la massa solar, unes cent vegades més petita que la massa detectada en els lòbuls bipolars.

nebulosa-formiga.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Desembre 30, 2007 3:26 pm

    […] 30 Setembre 2007. Observant un petit disc polsegós dins de la Nebulosa de la Formiga.  […]

Deixa un comentari