WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 15:15:44' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Estrelles amb tremolors, revelen el seu potent camp magnètic.

Segons un nou estudi, algunes estrelles de neutrons disposen d’uns camps magnètics tan potents, que la propia força magnètica les pot “trencar”.

Una estrella de neutrons, és el nucli que deixa una estrella massiva quan explota a manera de supernova. Les partícules subatòmiques anomenades neutrons, fan que aquestes estrelles siguin tan denses que l’equivalent a una cullereta de cafè pugui pesar uns 500 milions de tones.

Aquestes estrelles giren molt ràpidament, tot i que en algunes si han detectat un cert alentiment, degut segurament al disposar de camps magnètics molt forts, que poden alentir la seva rotació. Aquest tipus d’estrella s’anomena magnetar.

Encara que sempre és possible que aquestes estrelles puguin reduir la velocitat per altres raous, com per exemple el resultat d’expulsar partícules carregades cap l’espai.

 Aquestes noves observacions d’aquest candidat, han confirmat que pot tenir un camp magnètic equivalent a 600 bilions de vegades el de la Terra, prou potent per explicar els “tremolors” estel·lars que va experimentar l’any 2003.

Segons en Feryal Ozel de la Universitat d’Arizona, a Tucson “aquests són els objectes amb més magnèstisme de l’univers, per criteri de magnitud”.

Els investigadors han utilitzat el telescopi de raigs X de l’ESA  Newton XMM, per tal de mesurar la radiació de l’estrella de neutrons XTE J1810-197, que és troba dins de la constel·lació de Sagitari, a uns 10.000 anys llum de nosaltres.

Aquesta estrella és va descobrir l’any 2003, quan després d’una explosió és va veure 100 vegades més brillant en llum visible,que en raigs X. L’esdeveniment era similar a les “estrelles magnètiques.

estrelles-amb-tremolors.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Novembre 26, 2007 8:05 pm

    […] 25 Setembre 2007. Estrelles amb tremolors, revelen el seu potent camp magnètic.  […]

Deixa un comentari