Galàxies observades gràcies al resplendor d’uns quàsars.

Un grup d’astrònoms dirigits per Nicolas Bouché han utilitzat els quàsars, per trobar galàxies. Els quàsars són objectes molt distants de nosaltres, amb una brillantor extrema, i que s’utilitzen com a fars còsmics.

La presència d’aquestes galàxies, és mostra degut a la “immersió” de la seva llum en l’espectre del quàsar, provocat per l’absorció de la llum en una longitud d’ona.

L’equip de recerca ha utilitzat els catàlegs SDSS i 2QZ per seleccionar quàsars amb els espectres amb aquestes característiques. El següent pas, era observar les regions del cel al voltant d’aquests quàsars per tal de detectar en un primer pla les galàxies de quan l’univers tenia uns 6.000 milions d’anys d’edat.

“De fet, la dificultat era la de distingir i observar les galàxies, a través del resplendor dels quàsars i comparar-ho amb  la dèbil brillantor de les galàxies”, comentava en Nicolas Bouché.

Amb aquesta tècnica especial, que separa la llum del quàsar i de la galàxia, ha permès detectar 14 galàxies de 20 regions del cel pre-seleccionades, que representa un percentatge d’un 70% d’èxit.

Segons l’equip de recerca, aquests descobriments indiquen que aquestes galàxies situades a prop dels quàsars brillants, estan formant estrelles en una altíssima proporció, equivalent a uns 20 sols per any.

Podem observar la representació artística d’una galàxia observada des de la Terra amb un quàsar de fons que actua com a far. La llum del quàsar és interceptada per la galàxia que està situada en un primer pla, incorporant en el seu espectre del primer la seva empremta.

quasar-i-galaxies.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.