Fosc, però brillant: les galàxies nanes poden resoldre un gran problema.

Els científics del observatori de Mauna Kea (Hawaii), poden haver resolt una discrepància entre el nombre de galàxies extremadament petites i dèbils, les quals és pronostica existeixen a prop de la Via Làctia i, el seu nombre realment observat.

En un intent de resoldre el problema de la “Galàxia nana desapareguda”, dos astrònoms han utilitzat el telescopi WM Keck, per estudiar una de les  poblacions  de galàxies més fosques i dèbils conegudes fins ara, amb una concentració d’un 99% de matèria fosca. Els descobriments suggereixen que el problema de la “Galàxia nana desapareguda”, no és tan greu com s’havia pensat prèviament i, podria haver estat resolt completament.

“Sembla ser, que les galàxies molt petites, ultradèbils hi son en una abundància que no és previa”, comentava el Dr. Marla Geha, coautor d’aquest estudi.

 

El trencaclosques de la galàxia nana desapareguda, ve d’una predicció del model de la “Matèria fosca freda”, on s’explica el naixement i evolució del Univers. Pronostica que les galàxies grans com la Via Làctia, haurien d’estar envoltades per un eixam d’uns centenars de petites galàxies, conegudes com a galàxies nanes. Fins ara se’n coneixen 11, orbitant al voltant de la Via Làctia.

Explicar aquesta gran discrepància entre la teoria que suggereix l’existència de centenars de galàxies nanes amb poques estrelles i, l’observació. Per aquest motiu caldria l’existència complementaria de la misteriosa matèria negra, que tindria els efectes necessaris gravitacionals sobre els àtoms ordinaris.

En la imatge podem observar les galàxies nanes descobertes recentment que orbiten al voltant de la Via Làctia.

galaxies-nanes.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Octubre 6, 2007 1:36 pm

    […] 19 Setembre 2007. Fosc, però brillant:  les galàxies nanes poden resoldre un gran problema. […]

Deixa un comentari