Un veí, creador d’estrelles.

Dins de la constel·lació de la Corona Austral, hi ha el cúmul de la Corona, una de les regions més pròximes i actives en la formació d’estrelles. A només 420 anys llum de nosaltres, el cúmul de la Corona està situat tres vegades més a prop que la famosa nebulosa d’Orió.

El cúmul de la Corona conté unes quantes dotzenes d’estrelles joves, amb una amplia varietat de masses, en diferents fases d’evolució estel·lar, per tan la seva observació dona una bona oportunitat d’observar protoestrelles simultàniament en diferents longituds d’ona.

En aquesta imatge, el telescopi de raig X Chandra de la NASA, ens mostra la radiació X d’aquest cúmul en color porpra i, l’emissió infraroja esta capturada pel telescopi infraroig Spitzer, en els colors taronja, verd i cian.

La imatge del Spitzer mostra les estrelles joves, més l’emissió difusa de la pols. En les dades del Chandra les estrelles joves, semblen objectes de color blau revelant d’aquesta manera la seva producció de raigs X d’alta energia. La raó per aquest aspecte blavós és que els raigs X de baixa energia és mostren en colors vermell i verd i, són absorbits per aquest vel tènue de material i per aix“o no és veuen.

Les dades del Chandra també donen suport a la idea que els raigs X de les estrelles molt joves, és generen en gran part degut a l’activitat magnètica de les seves atmosferes exteriors. Per aquestes circumstàncies els astrònoms creuen que podran entendre millor com  evolucionen les estrelles més joves.

coronet.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Desembre 8, 2007 6:54 pm

    […] 18 Setembre 2007. Un veí, creador d’estrelles.   […]

Deixa un comentari


The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently