Uns astrònoms troben un objecte massiu estrany, al voltant d’una estrella de neutrons.

En aquesta imatge mostrem un objecte amb una masa de 7 vegades aproximadament la del planeta Júpiter. Aquest objecte enlloc d’orbitar al voltant d’una estrella normal, ho fa ràpidament entorn un púlsar. El període de translació és de 54,7 minuts a una distància mitja de 390.000 quilòmetres (més o menys la distància entre la Terra i la Lluna).

“Aquest objecte és simplement un esquelet d’una estrella”, comenta el seu co-descobridor en Craig Markwart del Goddard Space Center de la NASA, “el púlsar ha anat desgastant les capes esternes de la petita estrella, així com els romanents d’heli del seu nucli”.

Hans Krimm, també del mateix centre Goddard va descobrir aquest sistema el passat dia 7 de juny, des del Swift Burst Alert Telescope durant una campanya de recerca d’explosions de raig X i gamma, en direcció al centre galàctic. La font s’anomena J1756.9-2508 i, les seves coordenades estan situades en la constel·lació de Sagitari.

Després d’analitzar les dades amb el Proportional Counter Array (PCA), és van adonar que aquest objecte bategava emissions de raig X a 182,07 vegades per segon, un clar senyal dún púlsar dels anomenats de “mil·lisegon”. Els púlsars de mil·lisegon, són estrelles de neutrons que giren a centernars de vegades per segon.

Normalment aquesta velocitat de rotació s’alenteix a mesura que l’estrella s’envelleix, però manté la força necessària per arrossegar el gas que envolta l’estrella companya d’aquest púlsar.

La imatge que observem, és una representació artística del sistema J1756.9-2508, el púlsar situat en la part superior, està distorsionant per l’efecte de marea la seva companya estirant el gas en forma de llàgrima.

Aquest material flueix en una corrent cap el púlsar, formant un disc al seu voltant.

j17569-2508.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80