Nebuloses planetàries en colors.

Observem les formes acolorides d’unes nebuloses planetàries observades pel telescopi espacial Hubble. Aquestes nebuloses és formen quan una estrella del tipus solar arriba a les últimes fases de la seva vida, llençant els estrats exteriors de material cap a l’espai. La llum ultraviolada de l’estrella romanent mantindrà il·luminada aquesta nebulosa durant només 10.000 anys, un episodi fugaç si ho comparem amb la vida mitja d’una d’aquestes estrelles, que és d’uns 10.000 milions d’anys.

El nom de “nebulosa planetària” prové del aspecte arrodonit i blanquinós,  quan observaven aquests objectes a través dels telescopis del segle XVIII.

Les imatges del Hubble, ens mostren una evolució d’aquestes nebuloses, tal com s’expandeixen tan en la seva grandària com en la temperatura. Una nebulosa jove com la He 2-47 situada en la part superior esquerra, se’ns mostra com un objecte petit i brillant. En aquestes imatges els colors vermells, verds i blaus corresponen a la llum emesa per el nitrogen, hidrogen i oxigen respectivament.

A mesura que s’expandeixen aquestes nebuloses és faran més grans i, la llum ultraviolada il·luminarà amb més intensitat l’hidrogen i el oxigen, com és el cas de NGC 5325.

En les nebuloses més antigues com IC 4593 i NGC 5307 els núvols d’hidrogen i oxigen estan més estesos i, les concentracions de nitrogen son encara més visibles.

nebuloses-planetaries.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari