El VLT fotografia l’explosió d’una supernova en la galàxia NGC 1288.

En el Univers existeix un elevat percentatge d’estrelles que entre elles formen petites famílies: sistemes binaris, triples, etc. Quan en un sistema binari, una de les dues estrelles és una nana blanca, aquesta pot començar a alimentar-se de la seva companya, conduint a una probable catàstrofe còsmica; la nana blanca explota com una supernova del tipus Ia.

El mes de juliol de 2006, el Very Large Telescope (VLT) situat al Paranal (Xile9 va capturar les imatges d’aquesta explosió dins de la galàxia NGC 1288, la supernova designada com SN 2006dr, va ser enregistrada durant el període de màxima brillantor.

En aquesta imatge podem observar a NGC 1288, una galàxia espiral que podem veure quasi de front, amb els múltiples braços esprials girant al voltant del centre. Dos d’aquests braços emergeixen des de la regió central i, que és van dividint progressivament en braços més petits cap l’exterior. També podem observar una petita franja d’estrelles travessant el centre de la galàxia.

Les supernoves del tipus Ia son una subclasse de supernoves que varen ser classificades històricament per no mostrar la marca del hidrogen en els seus espectres. Actualment s’interpreta que provenen d’estrelles petites i compactes conegudes com a nanes blanques, les quals adquireixen la matèria d’una estrella veïna. Una nana blanca representa la penúltima etapa d’una estrella del tipus solar. El reactor que te en el seu centre ha quedat sense combustible ja fa molt de temps i ara és troba inactiu. De totes maneres, en algun moment el pes creixent del material acumulat augmenta tan que la pressió dins de la nana blanca, fa que les “cendres nuclears” del seu interior és reactivin, començant d’aquesta manera la combustió dels elements més pesants. Aquest procés és torna ràpidament incontrolable i l’estrella sencera explota a manera d’una supernova.

ngc-1288.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Novembre 4, 2007 2:10 pm

    […] 13 Setembre 2007. El VLT fotografia l’explosió s’una supernova en la galàxia NGC 1288.  […]

Deixa un comentari