Els forats negres supermassius, és formen directament ?

Els astrònoms creuen que hi ha un forat negre supermassiu en totes les galàxies del univers. Aquests forats negres podrien contenir milions, o fins i tot centenars de milions de vegades la massa del Sol. A diferència dels forats negres massius, les versions supermassives podrien haver-se format d’una manera diferent; directament d’un núvol de gas a un forat negre, saltant-se la fase d’estrella.

Des del seu descobriment els astrònoms no saben exactament el procés d’un forat negre supermassiu. Però allà hi son, dins de la majoria de galàxies. De fet les observacions dels quasars, indiquen que els forats negres supermassius ja hi son presents des del origen del univers.

Una de les possibilitats del origen d’aquests “monstres”, és que després de fer la evolució com estrella gegant, acabessin en forma de supernova i, més tard convertint-se en un forat negre. Aquest procés els astrònoms l’eneten força bé.

Una segona possibilitat, és que aquests forats negres es formin directament del material interestel·lar de la mateixa galàxia.

Després del Big Bang, el univers és va refredar prou perquè les estrelles compostes de hidrogen i heli, formessin una primera generació d’estrelles no contaminades per altres elements. En una estrella normal, el material s’aglutina d’una manera relativament lenta, per generar una massa central per “encendre” l’estrella i contrarestar d’aquesta manera la força gravitatòria.

Aquest procés és pot accelerar fins arribar a unes quantes masses solars de gas acumulat, llavors el nucli comença a encogir sota aquesta massa creixent. Finalment quanaquest objecte arriba a uns quants milers de masses solars i, la seva temperatura ha pujat a uns centenars de milions de graus, succeix que la gravetat ocupa el poder, col·lapsant el nucli i convertint-lo llavors que un format negre massiu 10-20 vegades.

Des de aquest moment el forat negre pot anar creixent al capturar material cada vegada més lluny, augmentant la seva massa fins als màxims pronosticats per la física. Aquests forats negres supermassius batejats com “quasistar”podrien estar en el camp de visió dels futurs telescopis que s’estan preparant per ser llnaçats a l’espai, com per exemple el Telescopi Espacial James Webb.

forat-negre-supermassiu.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Setembre 10, 2007 11:10 am

    […] 10 Setembre 2007. Els forats negres supermassius, és formen directament ?.  […]

Deixa un comentari