Formació estel·lar en la galàxia espiral M-101.

Podem observar una imatge presa per el telescopi espacial AKARI, un instrument fruit de la col·laboració japonesa i europea, que correspon a la galàxia espiral M-101. Un lloc on és formen grans quantitats d’estrelles en les zones exteriors de la galàxia. Això és una mica estrany, ja que normalment les galàxies tendeixen a la formació ràpida d’estrelles a prop dels seus centres i no tan enfora. Per explicar aquesta circumstància, els astrònoms pensen que tot és conseqüència d’una col·lisió entre una altre galàxia recentment.

M-101 és una galàxia espiral situada en la constel·lació de Ursa Major, a una distància d’uns 24 milions d’anys llum de nosaltres. El seu diàmetre és d’uns 170.000 anys llum, te la massa aproximada del doble de la Via Làctia.

En una galàxia com aquesta s’esperaria observar la formació d’estrelles a prop del nucli i al llarg dels seus braços. Però en aquesta última imatge capturada pel satèl·lit AKARI, els astrònoms han descobert grans regions de formació estel·lar en els límits exteriors de la galàxia, les quals estan representades com a taques brillants de color vermell.

Els astrònoms saben que M-101 no esta solar i que últimament ha interaccionat amb una altre galàxia, arrencant-l’hi grans quantitats de gas. Aquest gas esta caient a l’exterior de la galàxia, provocant d’aquesta manera una formació activa d’estrelles.

m101.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Octubre 6, 2007 1:36 pm

    […] 9 Setembre 2007. Formació estel·lar en la galàxia espiral M-101.  […]

Deixa un comentari