IC 10, un dels objectes més curiosos del cel

El gran astrònom americà Edwin Hubble va comentar que IC 10, “era un dels objectes més curiosos del cel”. De fet les últimes observacions d’aquesta galàxia nana extremadament dèbil, estan donant noves pistes als científics de com neixen les noves poblacions d’estrelles.

Encara que les propietats de les estrelles son un dels temes més ben estudiats, els científics tanmateix no entenen plenament tots els mecanismes que impliquen la seva formació i evolució, especialment en galàxies amb baixos nivells d’oxigen, nitrogen i altres elements pesats.

Estudiant IC 10, s’espera que aviat és podrà entendre com eren les estrelles en un passat llunya, quan l’univers era més jove.

“Fa uns quants anys, aquest estudi hauria esta impossible des de la Terra” comentava el Dr. Taft Armandroff, director del observatori astronòmic W.M. Keck, autor de l’estudi de les galàxies nanes. “Ara podem estudiar estrelles individuals de les galàxies nanes, situades a alguns milions d’anys llum de la Terra, d’aquesta manera podem entendre com poden afectar els esdeveniments de la formació i evolució de les estrelles en la nostra pròpia galàxia, la Via Làctia”.

Les noves imatges de IC 10, ens mostren una regió petita de l’espai, que està plena gairebé amb un miler d’estrelles. La imatge obtinguda amb la col·laboració del Telescopi Espacial Hubble i, el Observatori Astronòmic W.M. Keck, situat a Hawaii (Estats Units), és una evidència d’un esdeveniment de formació important d’estrelles que ha tingut lloc en els últims 10 milions d’anys.

Les noves dades han permés als científics mesurar la distància precisa a IC 10, unes dades que han estat incertes des de la pròpia descoberta fa més de 100 anys. S’ha calculat una distància de 2,6 milions d’anys llum a la Terra, 0 l’equivalent a 800 quilopàrsecs.

IC 10 va ser descoberta per Lewis Swift l’any 1889 des del Warner Observatory, a Rochester (Nova York , Estats Units). El “Index Catalogue” (IC) és un catàleg de galàxies i nebuloses que complementa al New General Catalogue (NGC), publicat per primera vegada l’any 1895, el catàleg descrivia a IC 10 com “una estrella dèbil implicada en una nebulosa extremadament dèbil i molt gran”. No va ser fins el 1935 que aquell IC 10 va ser  proposat com un objecte extragalàctic i, més endavant Edwin Hubble proposés a IC 10 com un membre del Grup Local de Galàxies.

ic-10.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Moved Permanently