Pluja supersònica al voltant de planetes en formació.

El telescopi Spitzer ha observat aigua “llançada” a l’espai des de un disc protoplanetari, a velotictats supersòniques. Aquest detall sense precedents en una primera fase de la formació d’un disc d’aquestes característiques, podria ajudar a revelar quina de les dues teories que actualment estan enfrontades sobre la formació dels planetes és més fiable.

Els planetes és formen quan els núvols amb gran quantitat de pols i de gas, anomenats discos protoplanetaris giren al voltant d’estrelles joves. Tot i que encara és desconeixen molts detalls; per exemple hi ha científics que pensen que els planetes gegants és formen en tan sols uns quants milers d’anys, mentre que d’altres opinen que calen milions d’anys.

Ara, uns astrònoms dirigits per Dan Watson de la Universitat de Rochester (Estats Units), han observat un disc protoplanetari molt jove, de només centenars de milers d’anys. Per aquesta observació han utilitzat el Telescopi Espacial Spitzer i, en analitzat la llum infraroja d’una estrella embrionària anomenada IRAS 4B, situada a uns 1.000 anys llum de la Terra.

En una primera fase, la nebulosa protoplanetaria envolta l’estrella i el seu disc gira ràpidament. Les observacions prèvies fetes a la regio del espectre de les microones, suggereixen que en aquesta nebulosa la part més exterior és contrau i envia material cap un disc exterior. Però la regió més interna d’aquesta nebulosa, queda invisible en aquests tipus de longituds d’ona.

Les observacions del Spitzer, han evidenciat que s’emeten grans quantitats de vapor d’aigua (equivalent a cinc vegades el contingut dels oceans de la Terra).

La elevada temperatura del vapor d’aigua no queda justificada només per l’escalfor de l’estrella embrionària, per tan cal buscar un altre procés que ajudi a escalfar aquest vapor d’aigua.

Podem observar una representació artística d’una anell de gas i pols giral al voltant d’una jove estrella.

iras-4b.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Novembre 4, 2007 2:10 pm

    […] 2 Setembre 2007. Pluja supersònica al voltant de planetes en formació.   […]

Deixa un comentari