WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 16:36:56' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Els anells d’Urà.

Cada 42 anys, l’angle entre la Terra i Urà queda alineat perfectament, de tal manera que els anells del planeta no els podem observar. Des de que és varen descobrir l’any 1977, encarà no havíem tingut l’oportunitatd de poder observar la pols residual dels anells, ja que la pròpia llum dels anells dificulta aquesta observació.

Aquest alineanent entre el Sol, la Terra i Urà, s’escaigut entre els dies 3 de maig i 16 d’agost d’aquest any i, també ho serà el proper 20 de febrer de 2008, encarà que en aquesta ocasió no podrem observar el planeta, ja que entre tots dos hi haurà el Sol.

Un equip d’astrònoms de la Universitat de Berkeley (Estats Units), varen fotografiar el passat dia 28 de maig amb la càmera infraroja i el sistema d’òptica adaptativa del telescopi W.M. Keck II de Hawaii, el planeta Urà. En aquestes imatges és pot apreciar que l’anell és una fina i brillant línia que travessa el planeta completament.

Les imatges que mostrem, son un recull del Telescopi Espacial Hubble on podem observar la situació dels anells en un interval de temps. En la imatge de la dreta pressa el passat dia 14 d’agost, el Hubble va captar el moment just del màxim alineament amb la Terra, mostrant una semblança amb les imatges del Keck.

Podem observar que la regió més externa dels anells d’Urà vistos des del Hubble, aquesta pols no l’observem en les imatges del Keck, ja que son d’infraroig.

Els astrònoms esperen que després de poder observar totes les imatges, puguin apreciar l’anell on estan situats els satèl·lits  Cordelia i Ophelia, una regió amb possibles satèl·lits que poden ajudar a mantenir l’ordre dels 9 anells del planeta.

ura-anells.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. carles Setembre 17, 2007 12:12 pm

    Us he posat com a referència, parlant d’aquest article a la pàgina de la nostra associació Astrobanyoles, per poder llegir l’article del Hubblesite en català.

Deixa un comentari