El misteri de la matèria fosca s’aprofundeix.

Aquesta curiosa fotografia és el recull de varies imatges del massiu cúmul de galàxies anomenat Abell 520, una de les estructures més massives del Univers. Per aquesta imatge final han col·laborat diferents instrumentes d’observatoris astronòmics, per tal de poder donar una resposta al gran misteri del comportament de la matèria fosca.

Quan les galàxies col·lideixen, tres ingredients entren en joc: els milers de milions d’estrelles que formen les galàxies, el gas calent que existeix entre elles i, la misteriosa matèria fosca que forma part majoritàriament de la massa d’aquestes galàxies.

Els telescopis òptics poden observar la llum de les estrelles, els observatoris de raig X com el Chandra, observen la radiació X del gas sobreescalfat. Però la presència de la matèria fosca, ha de ser enregistrada (entre altres mitjants) per sistemes on la llum d’objectes llunyans és deformada.

Durant aquestes col·lisions gegantines, els astrònoms creuen que la matèria fosca i, les galàxies s’haurien d’ajuntar fins i tot en les col·lisions més violentes.

En aquest cas, sembla que no funciona així ben bé. S’ha trobat un nucli de matèria fosca, contenint gas calent, però cap galàxia. Per alguna raó les galàxies s’han després de la part més densa de la matèria fosca.

Encara és desconeix com s’ha separat la matèria fosca de les galàxies. Una de les possibilitats seria que fos degut a una sèrie de fones gravitatòries. Desafortunadament els investigadors encara no disposen de models informàtics, que ajudin a recrear aquestes situacions, sobretot tenint en compte que encarà no és possible detectar la mateixa matèria fosca.

materia-fosca.jpg

Si voleu més informació, polseu aquest enllaç. Altres noticies de la nostra web, que fan referència a aquest tema estan publicats els dies 18 de gener de 2007 i, 18 de maig de 2007.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Octubre 6, 2007 1:36 pm

    […] 20 Agost 2007. El misteri de la matèria fosca  s’aprofundeix. […]

Deixa un comentari