L’estrella bala que deixa una enorme cua en el cel.

L’Explorador Evolutiu de la Galàxia (GALEX) de la NASA, ha resolt una sorprenent i llarga cua “cometària” darrera d’una estrella que viatja per l’espai a velocitats supersòniques.

L’estrella s’anomena Mira i, prové de la paraula llatina “meravellosa” , degut que ha estat una de les estrelles més observades per els astrònoms durant els últims 400 anys. Aquesta estrella, una gegant vermella està evolucionant molt ràpidament, perdent quantitats massives de matèria de la seva superfície.

El GALEX rastrejant l’espai va observar aquesta popular estrella en la radiació ultraviolada. Llavors els astrònoms se’n van adonar de la enorme cua en forma de cometa que tenia al darrera. De fet el material que surt d’aquesta estrella, està formant una llarga estela d’uns 13 anys llum de llargada, equivalent a 20.000 vegades la distància entre el Sol i el planeta nan Plutó. Fins ara no s’havia observat un fenomen com aquest en cap altre estrella.

Comparant l’estrella Mira, amb altres gegants vermelles, aquesta viatja inusualment ràpida, possiblement degut a interaccions gravitatòries amb d’altres estrelles. La seva velocitat és d’uns 130 quilòmetres per segon, més o menys uns 291.000 quilòmetres per hora. Mira està situada en la constel·lació de Cetus, a uns 350 anys llum de la Terra.

a-mira-full.jpg

Si voleu més informació, polseu aquest enllaç. També poder llegir un article d’aquesta web, publicada el dia 4 de febrer de 2007.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Agost 18, 2007 5:13 pm

    […] 18 Agost 2007. L’estrella bala que deixa una enorme cua en el cel.  […]

Deixa un comentari