Els sons de l’espai.

Tal com assenyalem en aquesta crònica, els planetes i les llunes del nostre sistema solar generen un grapat de sons ben peculiars. Aquests provenen dels micròfons de moltes sondes espacials, algunes certament antigues.

Per aquest motiu els astrònoms ja han enregistrat tot tipus de cacofonies espacials, convertint les ones de ràdio en sons. Don Gurnett des de la Universitat de Iowa, ha compilat alguns d’aquests sons, incloent-hi el cor jovià, emissions de ràdio on sentim els electrons girant al voltant del cinturó de radiació de Júpiter.

L’Agencia Espacial Europea, també te una pàgina de sons espacials, on podem “escoltar” les fluctuacions del camp magnètic de la lluna glacial de Saturn, Enceladus; o la canço misteriosa de lamentació dels Leónids, rastres dels meteors que reflecteixen les ones radiofòniques d’alta freqüència.

Altres registres interessants son els dels púlsars gravat des del radiotelescopi de Jodrell Bank Observatory. Els púlsars són nuclis col·lapsats d’estrelles en les explosions de les supernoves. Aquest nucli gira com una pilota imantada de neutrons, amb unes dimensions d’uns 15 quilòmetres de diàmetre, emeten ones de ràdio des dels seus pols. Si aquests raigs és troben en la mateixa direcció que la Terra, ho escoltem com una senyal de ràdio regular.

El púlsar del Cranc de la qual hi veiem la imatge,  és dins de la nebulosa del mateix nom, romanent d’una explosió observada l’any 1054. Aquest púlsar gira 30 vegades per segon aproximadament.

cranc.jpg

Si voleu més informació, polseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Novembre 26, 2007 8:06 pm

    […] 16 Agost 2007. Els sons de l’espai.  […]

Deixa un comentari