Dunes en el cràter Proctor.

La imatge PSP 004077-1325 captaurada per la sonda Mars Reconnaissance Orbiter el passat dia 6 de juny de 2007, des de una alçada de 281,9 quilòmetres, ens mostra un sector del cràter Proctor de 150 quilòmetres de diàmetre, situat al sud de les terres altes de Mart.

Les dunes fosques estan formades per sorres basàltiques que s’han acumulat al fons d’aquest cràter. Les vessants de les dunes de color fosc (situades en els costats més costeruts) estan situades en la cara est d’aquestes estructures de sorra i, s’han format com a resposta dels vents de ponent de la tardor i del hivern (vents equilibrats per l’efecte Coriolis i, d’altres forces de pressió gradient). Superposades en la superfície hi han dunes secundàries més petites que és veuen comunament en dunes terrestres d’aquesta mida.

Les dunes fosques estan cobertes per estrats petits i brillants que indiquen que s’han format recentment. En algunes regions, les dunes fosques semblen influir en la orientació de les dunes brillants i més petites, possiblement per el vent que flueix al voltant d’aquestes dunes més grans. Els estudis suggereixen que tan els estrats foscos com els brillants son de la matreixa època. Les dunes del cràter Proctor, estan en continu moviment com a conseqüència dels vents intensos del planeta Mart.

dunes-al-proctor.jpg

Si voleu més informació, polseu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari