Gegantina col·lisió de galàxies.

En el centre de la imatge esteu observant una de les col·lisions de galàxies més grans observades fins ara. Les quatre petites bombolles blanques corresponen a quatre grans galàxies que s’han començat a enredar i fusionar-se en una única galàxia.

El núvol blanquinós al voltant de les galàxies que estan colidint, conté milers de milions d’estrelles llençades des de les pròpies galàxies dins d’aquest aparent “desordre” que és troben.

Podem observar també altre galàxies i estrelles en diferents colors: groc, taronja i vermell. El color blau ens mostra el gas calent que impregna aquesta regió distant.

El Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, va poder distingir aquesta col·lisió, o fusió del cúmul de galàxies anomenat CL0958+4702, situat a gairebé uns 5.000 milions d’anys llum de nosaltres. Els punts d’aquesta imatge corresponen a galàxies situades darrera d’aquest cúmul i, en un primer pla la nostra pròpia galàxia, la Via Làctia.

Les dades recollides pel Spitzer les podem observar de color vermell, mentre que les dades en visible que provenen del telescopi WIYN son de color verd. Les regions on s’ajunten els colors verd i vermell, semblen de color taronja o groc, això és degut perquè moltes d’aquestes galàxies contenen estrelles velles, que son visibles tan en el Spitzer com amb el WIYN.

El color blau representa la radiació de raig X, captat pel telescopi de  raig X Chandra de la NASA. Les galàxies que col·lideixen semblen de color blanc, perquè son regions on s’ajunten tots els colors.

El telescopi WIYN, situat a prop de Tucson (Arizona), depèn d’un consorci format per la Universitat de Wisconsin, Universitat d’Indiana, Universitat de Yale i, l’Observatori Òptic Nacional.

cl09584702.jpg

Si voleu més informació, polseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Desembre 30, 2007 3:27 pm

    […] 11 Agost 2007. Gegantina col·lisió de galàxies.  […]

Deixa un comentari