Imatges d’una estrella polsegosa.

Les estrelles R Coronae Borealis, son estrelles supergegants que exhibeixen una variabilitat erràtica. Aquest nom prové de la primera estrella observada que va mostra aquest comportament. Les estrelles R Coronae Borealis son de promig unes 50 vegades més grans que el nostre Sol. Les estrelles R CrB (R Coronae Borealis) poden veure declinar la seva brillantor una mil·lèsima del seu valor nominal en tan sols unes setmanes, amb un conseqüent als nivells normals de forma més lenta.

S’ha acceptat durant dècades que aquest procés podria estar causat per l’obscuriment estel·lar de la seva superfície per núvols polsegosos. Segons aquesta teoria la massa perdura de les R RcB degut les seves baixes temperatures, provoquen uns núvols de carboni. Si aquests núvols queden situats en la direcció visual cap a la Terra, poden eclipar l’estrella.

RY Sagittarii és l’estrella més brillant a l’hemisferi sud d’aquesta familia. Està situada a uns 6.000 anys llum de nosaltres a la constel·lació de Sagittarius. En les observacions fetes amb òptica adaptativa infraroja del Very Large Telescope de l’ESO l’anys 2004, els astrònoms Patrik de Laverny i Djamel Mékarnia, varen admetre la presència clara de núvols al voltant d’aquesta estrella. Aquesta era la primera confirmació directa que podria explicar aquestes variacions de brillantor.

L’origen real d’aquests núvols encara és incert. El núvol detectat més brillant està a uns centenars de radis estel·lars del centre de RY Sagittarii.

Laverny ens comenta “Segons la teoria, aquests núvols estan molt lluny de l’estrella, però cal tenir present que és mouen a uns 300 quilòmetres per segon, això vol dir que van sortir de les proximitats de l’estrella 6 mesos abans”. Els astrònoms és plantegen de controlar amb més atenció RY Sagittarii per seguir la evolució d’aquests núvols.

ry-sagittarii.jpg

Si voleu més informació, polseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Setembre 10, 2007 11:11 am

    […] 13 Agost 2007. Imatges d’una estrella polsegosa.   […]

Deixa un comentari